День Ангела Анни

День Святої Анни


    Українці здавна шанували святу Праведну Анну як покровительку сімейного життя і родовитості.

   День Святої Анни, День Ангела АнниКоли свято Анни?

   Насправді християнська церква має цілих 2 дати, які можна назвати Днем Ангела Анни, або днем Анни. Хоча Інтернет по пошуковим запитам - "день Анни", "коли день Анни", "іменини Анни" і т.д. - видає якісь зовсім незрозумілі дати (аж 38) і інформацію про мучениць на ім'я Анна (яких мало хто знає в Україні) і т.д.


    Насправді День Анни — присвяченій тільки одній Анні — Святій Праведній, яка привела в цей світ Богородицю. Відповідно — дати, вказані нижче і є тими самими — іменинами та днями Анни (Ганни). Бо найбільше християнська церква шанує саму цю Ганну. На її честь є монастирі, церкви, храми, джерела і т.д.

Найвідоміший монастир на честь Святої Анни  - це чоловічий монастир на Святій горі Афон.

А в Україні - це жіночий Скит Святої Анни в селі Онишківці

   

    Перший день Святої Анни відзначається 7 серпня — День Успіння Святої Праведної Анни. Наші предки називали цей день «Літня Анна», адже крім цього Святій Праведній присвячений ще і День зачаття Богородиці Діви Марії (Другий день святої Анни, 22 грудня) - "Зимова Анна"


   День Ангела Анни 2020

    Отже — День Анни (Ганни) в православному календарі — неперехідне свято і не залежить від дати Воскресіння Христового — відповідно на всі роки, в тому числі і на 2020-ий рік — це 7 серпня і 22 грудня. Всі інші дати, пов'язані з іншими Аннами, церква не відзначає. Тому орієнтуватися на перелік інших дат в Інтернеті — це виключно на Ваш розсуд. 


    Дізнайся історію цієї святої, і привітай всіх знайомих на ім’я Анна (Ганна) з днем ангела.


    Привітання з днем ангела Анни

день ангела анна вітання   день анни картинка ангела

Тебе ми, Анна, вітаємо!
Тобі бажаємо від душі,
Щоб не боліла, гарнішала,
У всьому зустрічала радість ти!

Ти - наша світла подружка,
ти всім нам прямо як сестра.
Тебе ми поважаємо дружно,
Дякуємо за все справи.

Нехай кожен день тобі приносить
Успіх і щастя, радість, світло.
Тебе ми дружно підносимо,
Тобі бажаємо ми перемог!

   

    Історія Дня святої Анни. Свято Ганни.

    Встановлення Дня святої Праведної Анни пов’язане з непорочним зачаттям Богородиці.    

   

    Свята праведна Анна була ​​дочкою священника, що походив із коліна Левіна з роду Аарона. Чоловік її, святий праведний Іоаким, походив з коліна Юди, з дому царя Давида. За стародавньою обітницею — з роду Давидова мав народитися Месія. 
   

    Подружжя жило в Назареті Галілейському. Щорічно вони віддавали дві третини своїх доходів в Єрусалимський храм і бідним. По особливому Промислу Божому святе подружжя до глибокої старості не мало дітей. Подружжя сильно сумували про це, тому що бездітність у євреїв вважалося тяжким нещастям і карою Божою. Святі гаряче молилися про дарування їм потомства.

    В одне зі свят, коли ізраїльтяни приносили в Єрусалимський храм дари Богу, первосвященник, вважаючи, що бездітний Іоаким не мав благословення Божого, відмовився прийняти від нього дари. Святий Іоаким був глибоко засмучений. Він звернувся до родоводу дванадцяти колін ізраїльських і переконався, що всі праведні мужі мали потомство, включаючи столітнього Авраама. Не повертаючись додому, святий Іоаким пішов у пустелю і провів там сорок днів у суворому пості і молитві, закликаючи на себе милосердя Боже і омиваючи гіркими сльозами своє безчестя.


    Дружина його, свята Анна вважала себе головною винуватицею спіткало їх горя. Одного разу, побачивши серед гілок лаврового дерева гніздо з я пташенятами, вона слізно молилася про дарування їй дитини, обіцяючи принести в дар Богу народжене дитя. Як тільки свята Анна вимовила слова обітниці, Ангел Божий сповістив їй про виконання молитви і відкрив, що у неї народиться дочка на ім'я Марія, через Яку благословляться всі племена світу. Зрадівши, свята Анна поспішила в Єрусалимський храм, щоб подякувати Богові і повторити обітницю про присвячення Йому очікуваного немовляти. 

    З тією ж звісткою з'явився Ангел і святому Іоакима в пустелі і наказав йому йти до Єрусалиму. В Єрусалимі свята праведна Анна зачала Благословенне Чадо і народила Пресвяту Діву Марію.
   

    До трирічного віку Пресвята Марія жила в будинку своїх батьків, а потім урочисто була приведена святими Іоакимом та Ганною в храм Господній, де виховувалася до повноліття.
    Незабаром після введення в храм Пресвятої Богородиці вісімдесятирічний старець Іоаким помер. Свята Анна пережила його на два роки і відійшла до Господа сімдесяти дев'яти років. Похилий вік праведних подружжя показує, що народження у них Дочці було дією особливого Промислу Божого.
    Церква називає Іоакима та Анну Богоотцями, бо вони були предками Ісуса Христа по плоті, і щодня на відпусту Божественної служби просить їх молитов за вірян.


    У день Св. Анни жінки звертаються до святої Праведної Анни як до захисниці та покровительці. Особливо шанований у День святої Анни вагітними та матерями: Святу просять про легкі пологи, народження здорової дитини та достатню кількість молока.


    Також свята Праведна Анна є заступницею і помічницею в багатьох жіночих справах, і тому вважається, що не можна в цей день займатися вишиванням, прибиранням, пранням, шиттям та іншими значними справами, а також брудною роботою.


    День святої Анни (зимової Анни) припадає на період Різдвяного посту, і в цей час жінкам бажано витримувати особливо суворий піст.

   

    У цей час наші пращури звертали увагу на прикмети. Якщо на деревах з'являвся рясний іній — це віщувало хороший урожай. Дивились також, як сніг лежить біля огорожі: якщо впритул — літо чекали погане, а якщо з просвітом — врожайне. По погоді на Анну передбачали, якими будуть новорічні свята: якщо в цей день ясно — то і під Новий рік вигляне сонце.

    На Анну вагітні повинні були постити (в інші дні вагітних від поста звільняли), уникати будь-яких сварок і не потрапляти на очі калікам і хворим людям. Також їм заборонялося розпалювати вогонь, в'язати, вишивати і прийматися за будь-яку іншу роботу, щоб не нашкодити майбутній дитині. Люди вірили, що вогонь, який жінка розпалить в цей день, залишить мітку на тілі немовляти; а убогі передадуть йому своє каліцтво.


    Багато народних прикмет пов'язані з особливостями цього дня.

  • Анна зиму зрушила, тобто з цього дня починається поступове збільшення світлового часу доби.
  • На Анну сонце повернуло на літо, а зима — на мороз.
  • Якщо на Ганну променисто і світло — Новий рік буде теплим і похмурим, а наступний рік — врожайним.
  • Іній на деревах — до врожайного року.
  • Якщо на зимову Ганну сніг лежить впритул до паркану, то буде неврожайне літо.
  • Якщо вагітна жінка порушить традиції цього дня, то це згодом позначиться на її дитину.
  • Роздуваючи вогонь в печі, майбутня мати ризикує залишити на дитинку червону мітку.
  • Шиття і вишивка вагітної загрожують сплутати дитини пуповиною.
  • Якщо вагітна буде спілкуватися з хворою людиною або калікою, то і дитина народиться калікам.
  • У цей день вагітна не повинна переступати через гострі предмети та упряж, інакше в процесі пологів виникнуть складності.
  • У цей день сили світла і темряви борються між собою, а тому без особливої ​​потреби краще не виходити з дому.


     Джерело Святої Анни фото

    А ще в ці дні правильно буде відвідати найбільшу Святиню, що пов'язана с Праведною Анною — Джерело Святої Анни

    Інформацію про нашу поїздку на Джерело Святої Анни, умови, ціни і т.д. - дивіться по посиланню